Apr 16

Stomatološka protetika

Stomatoloska protetika,kao oblast stomatologije,obuhvata niz postupaka čiji je cilj uspostavljanje harmoničnih odnosa između zuba, vilica, mišića za žvakanje i viličnih zglobova i njihovo održavanje u stanju zdravlja.

Radeci u veoma uskoj saradnji sa drugim specijalističkim oblastima kao što su oralna hirurgija,implantologija, endodoncija, ortodoncija i parodontologija,u nasoj klinici stomatoloska protetika zauzima „posebno mjesto“.

Zahvaljujuci veoma strucnom timu koji radi u ovoj oblasti i vrhunskoj svjetskoj tehnologiji sa kojom raspolaze klinika,kod nas mozete povratiti potpuno prirodan osmijeh na licu,bilo da se odlucite za fiksnu ili mobilnu protetiku.

Fiksna protetika

CAD-CAM tehnika

Cirkonijum krunice i mostovi

Cirkonijum je davne 1789. godine otkrio njemački hemičar Klaproth i zahvaljujući njegovim svojstvima nazvao ga „čudesni mineral“.
Naime, njegova velika čvrstoća, otpornost na pritisak kao i visok modul elastičnosti doveli su do toga da cirkonijum ima primat među materijalima u stomatologiji.

Obzirom na njegovu biokompatibilnost, koristi se i u medicini (slušni aparati, vještački kukovi).

Zahvaljujući svojoj izometijskoj stukturi, kvalitetu i ljepoti, cirkonijum-dioksid je poznat kao „dijamant“.

Ono što dodatno favorizuje cirkonijum u odnosu na ostale materijale jeste preciznost izrade protetskih radova. Naime oni se izrađuju kompjuterskom tehnikom CAD-CAM koja omogućuje savršeno prijanjanje krunice uz gingivu, te tako obezbjeđuje njihov kvalitet i dugotrajnost.

Prednosti cirkonijuma su: preporučuje se pacijentima alergičnim na metale, dug vijek trajanja, visok nivo estetike, bilo koja nestandardna boja se može postići, nema diskolorizacije ni na kakve spoljne uticaje.

Alumina fasete-veneers           

Alumina fasete-veneers predstavljaju minimalno invazivnu stomatologiju u pravom smislu te riječi.

Sa malom preparacijom u gleđi, najčešće bez anestezije, a uz pomoć specijalizovane zubotehničke laboratorije Nobel Biocare, Sweden, moguće je proizvesti ljuspicu debljine 0,25 mm koju trajno cementiramo na zub. Time možemo Vaš zub preoblikovati, produžiti, zatvoriti dijastemu, nadoknaditi frakturirani dio zuba ili mu promijeniti boju.

Lumineers

Lumineers predstavljaju ultra tanke keramicke ljuspice koje veoma brzo i potpuno bezbolno ,mogu da vam obezbijede savrsen osmijeh.Ljuspice se cementiraju na intaktne zubne  povrsine, sto  govori da nema potrebe za brusenjem,a samim tim ni anestezijom!

Fasete predstavlju nadoknade visoke vrijednosti, jer mogu u potpunosti promijeniti estetski doživljaj Vašeg osmjeha.

Naš rad prati renomirana svjetska zubotehnička laboratorija Nobel Biocare,Sweden,. koja uz upotrebu najprestiznijih dentalnih materijala, izrađuje vrhunske radove, u što kraćem roku.

E-MAX tehnika

E-MAX je proizvod „Ivoclar –Vivadent“ kuce koja je svjetski lider u proizvodnji dentalnih materijala i opreme.E-max je linija ojacane bezmetalne presovane keramike.Posjeduje odlicna bioloska i mehanicka svojstva.

Koristi se u izradi :

  • Faseta i faseta bez preparacije (lumineers)
  • Inleja i onleja
  • Krunica i mostova u prednjoj i bocnoj regiji

Dostupna je u svim bojama i idealna za sva estetska rjesenja.

Bezmetalne krunice i mostovi

Bezmetalni materijali dobijaju sve veći značaj u stomatologiji. Pored svih estetskih prednosti bezmetalnih materijala,imaju nevjerovatnu cvrstocu i ne izazivaju nikakve alergijske reakcije.

Odsustvo „sivog ruba“ iznad krunice zuba i mogućnost postizanja „živosti“ same krunice, samo su neke od prednosti koje pruža bezmetalna krunica.

Ostale tehnike

metal-keramicke krunice i mostovi

Ako ste pristalica tradicije, i vjerujete u standardne metalne krunice, možete se opredijeliti za metal keramičke navlake, pri čemu se sloj keramike stavlja preko metalne osnove. Veoma je vazno napomenuti da metal koji koristimo je legura Co 61%,Cr 26%,Mo 6%  i ne sadrzi Nikal i Berilijum koji su potencijalni uzrocnici alergijskih reakcija i  tkz. „plavetnila desnih„.

 keramicke krunice na leguri zlata

Jedno od najkvalitetnijih rjesenja je keramicka krunica na plemenitoj podlozi,zlatu,koji ima izvanredna mehanicka svojstva i zahvaljujuci zlatu kao plamenitom materijalu, potpuno prirodan kontakt sa desnima.U nasoj klinici koristimo leguru Au 74% ,Pt 10,2 % koja je potpuno  bioloski kompatibilna.Kao materijal izbora koristi se kod abradiranih zuba,kao i u bocnom segmentu, u kombinaciji sa Vita VM9,VM7 keramikom.

privremene akrilatne krunice i mostovi

Privremene solo krunice i mostovi su idealno rjesenje za pacijenta,a i za stomatologa.Po zavrsenom brusenju zuba,odmah dobijate privremeno rjesenje u ustima.

Postoje dvije metode izrade:

  • Direktno – u ustima, po zavrsetku intervencije
  • Indirektno – u laboratoriji, wax-up tehnikom (krunice se izradjuje na modelu, na kojem tehnicar moze da simulira i izgled vaseg definitivnog rada)

Mobilna protetika

Parcijalnu ili totalnu bezubost mozete rijesiti i protezama:

  • Totalne akrilatne proteze

  • Parcijalne vizil proteze sa atecmenima