Apr 17

Laseri u stomatologiji

“Stomatologija je zakoracila u interesantnu eru visoke tehnologije. Stomatoloski laseri ne otvaraju strucnjacima samo prozor nego i vrata u novu isplativu i vrijednu arenu visoke tehnologije” Leo J. Miserendino, Prof. Univerziteta Ilinois u Cikagu,1995 godine.

Laserska tehnologija predstavlja evoluciju u medicini i nezamjenjivu dnevnu podrsku u stomatoloskom tretmanu.

Indikacije za primjenu lasera na mekim tkivima su brojne:

gingivektomija, proliferacija tkiva, biopsije, produzenje klinicke krune, uklanjanje frenuluma, tretman aftoznih ulceracija, incizija i drenaza apscesa,otvaranje implantata…

Efekat lasera na meka tkiva je da obezbijedi manje invazivnu, hirurgiju bez krvi, minimum postoperativnih komplikacija i intervenciju bez bola.

Laser se pokazao idealnim rješenjem i u održavanju higijene zuba. Sposobnost lasera da uništi bakterije u parodontalnim džepovima i oslobodi džepove bolesnog i inficiranog tkiva ima ogroman potencijal, ne samo u smislu zaustavljanja razvoja parodontalne bolesti, već kao i brza i jednostavna profilaksa. Kao hirurški instrument, laser pravi ekstremno precizne, bezkrvne incizije.

Mnogi pacijenti potvrđuju značajno smanjenje postoperativnog bola. Stvarna eliminacija krvarenja tokom operacije daje stomatologu jasnu preglednost operativnog polja i smanjuje rizik od infekcije za pacijenta. Time se poboljšava proces zarastanja, ubrzavajući oporavak pacijenta.