Apr 16

Implantologija

Implantologija je specijalisticka oblast stomatologije koja se bavi rehabilitacijom „izgubljenih“ zuba postavljanjem implantata.
Gubitak zuba moze nastati usled traume, paradontopatije, karijesa…

Nakon gubitka zuba,susjedni zubi se pomjeraju prema praznom prostoru, koji se polako smanjuje. Ugradnjom implantata u kost, taj se proces može zaustaviti, a vilicama vratiti normalna funkcija i izgled. Bez obzira koji je uzrok gubitka zuba, najbolje rješenje za zamjenu izgubljenog zuba, je implant.

Za razliku od proteze, koja se oslanja na desni i dovodi do vertikalnog gubitka kosti ili mosta,za ciju se izradu ukljucuju susjedni zubi kao nosaci ,implanti se ugrađuju u viličnu kost simulirajući prirodnu fukciju korijena zuba ,- samostalno noseći zubnu nadognadu.

Ugradnjom implanta cuvate susjedne zube, ostvarujete maksimalno prirodan izgled i vraćate osećaj žvakanja i komfora u ustima kao nekad. Implant predstavlja šraf napravljen od titanijuma,potpuno prirodnog  materijala. Sastoji iz dva dijela-tijela implantata koji se osteointegrise u kosti i nosaca zubne nadoknade-abutment(suprastruktura)  koji se nalazi van kosti i ima oblik zbrusenog zuba. Definitivni protetski rad, keramička krunica ili most, se cementira za nosač nadoknade na implantatu.

Bitno je napomenuti da pacijent u fazi osteointegracije implantata, dobija privremenu protetsku nadogradnju, koja se kada se završi period osteointegracije, zamjenjuje stalnom.

Implantologija danas vodi primat u svakodnevnoj stomatoloskoj praksi.
Nasa klinika raspolaze sa implantatima poslednje generacije Nobel Biocare (Svedska kompanija koja je svjetski lider u proizvodnji i razvoju implantata),koji imaju primat medju ostalim,zahvaljujuci njihovim izvanrednim osteointegracijskim mogucnostima.

Ars Medica se sa ponosom moze pohvaliti da ima zavidno, a mozda i jedinstveno 30-to godisnje iskustvo u ovoj oblasti. Implantacijskih sistema danas ima veliki broj, međutim, kod nas mozete dobiti implantate samo verifikovanih i svjetskih najpoznatijih proizvodjaca.