Apr 24

Ginekološki pregledi

Ginekološki pregled


Ginekološki pregled se sastoji iz pregleda spekulumom i bimanuelnog pregleda. Pregled se vrši na ginekološkom stolu. Prilikom pregleda pod spekulumom se uzimaju brisevi za razne testove kao što su Papanikolau test, bakteriološke, virusološke i gljivične analize .

gp1

 

Papanikolau test služi za otkrivanje premalignih i malignih promjena, to je relativno jednostavan metod i kratko traje.

Papanikolau kvalifikacija ima pet grupa i to su:

  • I i II grupa kojom su obuhvaćene normalne ćelije
  • III grupa su abnormalne ćelije
  • IV grupa su maligne ćelije u manjem broju
  • dok V grupa predstavlja brojne maligne ćelije.

Ginekolog, u okviru pregleda, takođe pregleda spoljašni otvor vagine, male i velike usne, klitoris, kako bi istražio da li postoji crvenilo, iritacija, sekret, ciste ili neka druga neobična promjena. Bimanualni pregled je drugi dio ginekološkog pregleda i služi da se provjeri stanje jajnika, jajovoda i materice. Pažljivo se desnom rukom ulazi sa dva prsta u vaginu, a sa lijevom rukom se vrši pritisak spolja, preko stomaka. Time se palpiraju unutrašnji organi (materica, jajnici i jajovod). To nije bolan pregled, ali može da prouzrokuje neprijatan osjećaj. Svaki bol pri ovakvom pregledu daje dalje smjernice ginekologu.

Kolposkopija

Kolposkopija predstavlja metodu za pregled grlića materice i dijela vagine.

Ova metoda je pomoćna dijagnostička metoda čiji je cilj određivanje rasporeda abnormalnog skvamoznog epitela kao i tačno određivanje djelova iz kojih se može uzorkovati tkivo za svrhu biopsije. U procesu sprovodjenja pomenute metode, koristi se izvor jake svjetlosti i koloskop. Koloskop je aparat koji je konstruisan 1925. godine i ima mogućnost uveličavanja 20 do 60 puta.

Kada je riječ o osnovnom značaju pomenute metode, on se ogleda u tome što je pomoću kolposkopije moguće dijagnostikovati karcinom grlića materice u ranoj fazi. Pacijentkinja je detaljno informisana o postupku izvođenja prije početka same procedure.

 

kolpo.

Prije početka intervencije, neophodno je da žena isprazni mokraćnu bešiku. Ona se u toku pregleda nalazi u ginekološkom položaju na ordinacijskom stolu. Prvi korak podrazumijeva plasiranje i fiksiranje spekuluma, a porcija koja se posmatra, prebriše se suvom sterilnom gazom a potom 3% -nim rastvorom sirćetne kisjeline. Obavezni i sastavni dio kolposkopskog pregleda je i Šilerova jodna proba koja se sastoji od premazivanja površine posmatrane porcije Lugolovim rastvorom. Zdrav epitel se oboji tamno mrko. Patološki promijenjen pločasti epitel kao i zdrav cilindrični epitel ostaju svijetle boje.
Jod pozitivna proba označava da je pločasti epitel zdrav. U drugom slučaju, jod negativna proba označava da je epitel ostao svijetle boje što implicira da je sumnjiv, odnosno da je moguće prisustvo karcinoma. Ukoliko kolposkopija dokaže prisustvo sumnjivog epitela, sledeći i obavezan korak koji se vrši je ciljana biopsija.

Ginekološke intervencije i operacije u opštoj i lokalnoj anesteziji

Prekid trudnoće je intervencija koja se obavlja na zahtjev pacijentkinje ukoliko trudnoća nije starija od deset nedjelja.

Predstavlja uklanjanje ovulatornog tkiva iz materice. U određenim slučajevima ova intervencija može biti medicinski indikovana. Intervencija se obavlja u lokalnoj i opštoj anesteziji za koju su potrebne pripremne analize, kao i ultrazvučni pregled kojim se utvrđuje starost trudnoće.

Eksplorativna kiretaža je intervencija koja se radi kada se jave produžena krvavljenja, krvavljenja u postmenopauzi i sl. ali i u svim nedovoljno jasnim situacijama kada je potreban materijal sa endocerviksa ili endometrijuma u cilju postavljanja definitivne dijagnoze.

obećana

 

Biopsija grlića materice predstavlja intervenciju kojom se uzima uzorak tkiva sa sumnjivih mjesta nagrliću materice, koja su prethodno otkrivena kolposkopskim pregledom.

Konizacija grlića materice sa kiretažom cervikalnog kanala predstavlja intervenciju kojom se uklanja konus grlića materice kod premalignih lezija epitela grlića materice. To je terapijska i dijagnostička procedura za čiju pripremu je potreban jedan dan.

LOOP (omčice) predstavlja način uklanjanja atipičnih promjena na grliću materice odnosno sječenje tkiva grlića materice strujom.

Uklanjanje kondiloma se radi dosta uspješno ali ne postoji lijek koji će zauvijek odstraniti HPV virus iz organizma. Liječenje kondiloma, tj. skidanje kondiloma je prilično jednostavno i postoji nekoliko načina:

  • smrzavanje (krioterapija)
  • spaljivanje kondiloma (elektrokoagulacija)
  • premazivanje imunomodulatornim preparatima
  • lasersko uklanjanje kondiloma
  • hirurškim putem