Apr 17

Estetska stomatologija

PRP(platelet rich plasma) i HIJALURONSKI FILERI

PRP( platelet rich plasma) je skracenica od „plazma bogata trombocitima“. Dobija se iz pacijentove krvi i osnovni zadatak joj da da stimulise stvaranje kolagena i novih celija( fibroblasti), a samim tim i poveca elasticnost koze,koja se gubi sa godinama.Primjenjuje se kod zatezanja bora oko usana,ociju brada,celo,obrazi,vrat,dekolte i sake, kao i za povecanje volumena usana i naglasavanje konture usana..Takodje se koristi u implantologiji,za stimulaciju rasta kose i kod sportskih povreda.

PRP( platelet rich plasma) se uzima iz pacijentove krvi i uz pomoc centrifuge,odvaja plazma od krvnih elemenata.Ovako dobijena plazma se unosi u dermalni dio koze ultrafinim iglicama.Tretman je potpuno bezbolan uz primjenu lokalne anestezije i taje oko 30 min..Rezultati se vide odmah nakon jednog tretmana,a post reakcije u vidu otoka i modrica mozemo slobodno reci da nema.

Na ovaj nacin se popunjava volumen koznog nabora,tako da bore potpuno nestaju.Postize se efekat zategnusti,jedrine i hidratacije.Koza postaje glatka,vraca se mladalacka stuktura lica,sto cini da se osjecate mladje i ugodnije.

U zavisnosti od dubine bore,tretman je potrebno ponekad i ponoviti.Kod dubokih bora,za postizanje maksimalnog efekta potrebno je ponoviti tretman na 4-6 nedjelja,3-4 mjeseca uzastopno.To je period koji je potreban, zahvaljujuci faktorima rasta kojima je bogata plazma,za stvaranje novih celija i stimulisanje starih da luce kolagen.

Ovo je veoma bezbjedan tretman,imajuci u vidu da se koristi pacijentova krv(autotransplantat) i da ne postoji sansa za alergijskom reakcijom ili bilo kakvom drugom nezeljenom reakcijom.

 

Hijaluronski fileri se sastoje od čiste kristalne hijaluronske kisjeline. Hijaluronska kisjelina je bezbjedna i prirodna supstanca. Ona se nalazi u ljudskom organizmu, a 56% njene ukupne količine se nalazi u koži. To je supstanca u obliku gela koja ima ulogu potpore kolagenim vlaknima i ostalim činiocima dermalnog sloja kože. Hijaluronska kisjelina se vremenom sa starenjem resorbuje, a ne obnavlja se.Suština tretmana filerima je da nadoknadimo količinu hijaluronske kiseline koja se tokom vremena resorbovala. Fileri su zapravo hijaluronska kiselina u obliku gela koja se ubrizgava u kožu. Na taj način, gde je potrebno, nadoknađujemo naše sopstvene materije koje smo izgubili tokom godina.

Hijaluronski fileri u kombinaciji sa PRP tehnikom su specijalno dizajnirani da kreiraju usne koje zelite.Ovo je savrsen tretman za sve koji hoce da povecaju usne, da povrate jedrinu ili samo da naglase konture usana.

Prednosti tretmana

  • Jednostavna i bezbolna procedura koja traje oko 30 minuta
  • Djeluje se direktno na problematicno mesto
  • Momentalni efekti
  • Minimalno vrijeme oporavka
  • Dugotrajni rezultati
  • Prirodno i bezbjedno sa malim rizikom od pojave nezeljenih efekata
  • Pruza velike mogucnosti da se zadovolje vase zelje

 

PRP tehnika je najbolje rješenje za one koji žele da uklone fine linije ili duboke bore sa lica, a ne žele da se podvrgnu hirurskim intervencijama. Time se postiže potpuno prirodan i mladolik izgled lica i to je razlog za njegovu ekstremnu popularnost širom svijeta.

Imajuci u vidu ovako sirok spektar primjene,PRP tehnika je trenutno najveci hit u svijetu!Brojne svjetske poznate licnosti su se podvrgle ovom tretmanu!Ars Medica vam pruza ove jedinstvene i prestizne usluge!

 IZBJELJIVANJE ZUBA 

Izbjeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje svjetlija.

Prema lokalizaciji i etiologiji razlikuju se egzogene i endogene diskoloracije. Uzroci egzogenih su konzumiranje prebojene hrane i pića (kafe, čajeva, coca-cole), katrana iz duvana i sl. Dok se endogene javljaju unutar gleđi i dentina,dijele se na preeruptivne (endemska fluoroza, dentinogenesis i amelogenesis imperfecta, tetraciklinska prebojenost) i posteruptivne (trauma, endodontska terapija).

Mnoge studije su pokazale da ova mikroinvazivna stomatološka intervencija nije štetna, pogotovo metode koje se koriste pod kontrolom stomatologa!

Novi preparati za izbjeljivanje zuba sadrže preparate fluora pa su zubi nakon izbeljivanja bolje mineralizovani i otporniji na karijes!

Američka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: “Bijeljenje zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođača, a pod stalnim nadzorom stručnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan način izbeljivanja zuba”.

Postoje dvije metode izbjeljivanja zuba:

  1. ordinacijsko izbjeljivanje
  2. kucno izbjeljivanje

Prije početka terapije izbjeljivanja zuba potrebno je sanirati tvrde strukture (ukloniti karijes), meka tkiva (gingivitis), ukloniti meke i tvrde naslage (uklanjanje kamenca i poliranje zuba)!

Postojeće fixne protetske nadoknade i kompozitne ispune ne mogu da se izbijele pa ih je često potrebno zamijeniti nakon izbjeljivanja da bi dobili potpuni estetski zadovoljavajući efekat. Prije početka terapije registrujemo postojeću boju zuba kako bi smo pacijentu nakon završene terapije pokazali razultat.

Kod ordinacijskog izbjeljivanja,u jednoj seansi se zavrsi bijelje zuba,pod direktnom kontrolom slomatologa.

U drugom slucaju,kod kucnog izbjeljivanja,u ordinaciji se nakon uzimanja otisaka vilica izrađuju folije (tray-evi) za zube, koji služe kao nosači gela za izbjeljivanje u kućnim uslovima. Pacijent nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji veoma lako sam izbeljuje svoje zube, noseći aplikacioni tray napunjen gelom nekoliko sati dnevno. Kontrolni pregled se zakazuje kada pacijent potroši špric sa gelom, i po potrebi predaje mu se drugi

Trajnost rezultata je strogo individualna. Savjetujemo pacijentima da nakon izbjeljivanja minimalno 15  dana izbjegavaju pušenje, pigmentisanu hranu, kafu, čaj, gazirana pića,jer je tada najveca absorbcija pigmenata.