Apr 15

Dječija i preventivna stomatologija

Djecja i preventivna stomatologija je veoma vazna grana stomatologije koja se prije svega bavi higijenom i ocuvanjem mlijecnih zuba,od cega ce kasnije direkno zavisiti kvalitet i jacina stalnih zuba.

Dobra higijena, uz pravilnu ishranu su glavni preduslovi za sprjecavanje pojave karijesa na zubima.Najčešći uzrok pojave karijesa je nedovoljna oralna higijena.

Zato treba voditi računa o izboru kvalitetnog pribora za održavanje higijene i njegu usta i zuba:
  • cetkice za zube
  • zubne paste
  • zubni konac
  • tecnosti za ispiranje usta i zuba

Redovnom stomatoloskom kontrolom, uz preventivne mjere zastite zuba, umnogome se mogu izbjeci problemi koji nastaju pojavom bolesti usta i zuba.

U preventivne mjere zastite zuba spadaju : fluorizacija zuba,zalivanje fisura i sanacija mlijecnih i stalnih zuba.
FLUORIZACIJA

Fluor ima jako bitnu ulogu u prevenciji nastanka karijesa i poboljšanju čvrstine zuba.
Fluorizacija zuba je tretman koji kratko traje (na zube se nanosi pasta sa visokom koncentracijom fluora ) i preporučuje se cetiri puta godisnje(sa svakim novim  godisnjim dobom).
Tretman je bezbolan što umnogome pomaže da prve posjete stomatologu za dijete budu opuštajuće , da se razbije eventualni strah i da se od početka uz preventivu razvija zdravstvena kultura.

ZALIVANJE FISURA

Pod pojmom zalivanje fisura podrazumijeva se popunjavanje fisura tečnim kompozitom sa fluorom kako bi se spriječilo zadržavanje plaka i nastanak karijesa.

Djeca u šestoj godini dobijaju prvi stalni zub – šestice koje imaju veliku ulogu u okluziji gornje i donje vilice. To je period smjene zuba ,kada higijena nije na baš zavidnom nivou,tako da zalivanje fisura stalnih zuba ima kljucnu ulogu u ocuvanju samih.

 SANACIJA MLIJEČNIH I STALNIH ZUBA

Period nicanja mliječnih zuba je od šestog mjeseca života pa  do navršene tri godine . Ne dugo zatim,po zavrsetku nicanja drugog mlijecnog molara, dijete treba povesti  u prvu posjetu stomatologu. Mliječne zube treba tretirati kao i stalne-da bi se sprijecio prenos infekcije na klicu stalnog zuba,ocuvao prostor za stalni zub i  razvila kultura odlaska kod stomatologa.